Cīnd cumparam plante este bine sa ne ascultam intuitia si sa alegem pur si simplu plantele care ne plac, pentru ca doar asa vom obtine echilibrul de care avem nevoie
Fie ca locuiti īntr-un apartament sau īntr-o vila, fie ca asezati o planta īn ghiveci undeva īn gradina, fie ca ati angajat o firma specializata sa va amenajeze sutele de metri patrati de peluza, cel mai important este sa puneti toate elementele exact la locul lor, precum scrie īn īnvataturile Feng Shui.
Acest lucru va ajuta la crearea unui mediu natural sanatos si armonios. Feng Shui este o īnvatatura asiatica veche de peste 6.000 ani despre viata īn armonie cu natura. Pentru a trai armonios avem nevoie de o combinatie echilibrata īntre energii diferite. Plantele pot contribui esential la obtinerea acestui echilibru, caci ele īncarca orice īncapere cu energia si stralucirea lor specifica.
Principiile Feng Shui de aranjare a spatiului functioneaza chiar si īn cazul plantelor de apartament. Pentru a atinge armonia interioara, locatarii au nevoie de energii diferite, descrise de elementele primordiale: foc, aer, apa, lemn si pamīnt. Cum plantele au un puternic cīmp energetic si ele se subordoneaza celor cinci elemente si influenteaza corespunzator elementul caruia īi apartin, starea de bine a celor din jur. Starea ideala apare atunci cīnd īntr-un spatiu se afla plante corespunzatoare tuturor celor cinci elemente. Cīnd cumparam plante este bine sa ne ascultam intuitia si sa alegem pur si simplu plantele care ne plac. Doar asa vom obtine echilibrul de care avem nevoie.
Feng Shui a luat fiinta īn China, cu un scop practic, acela de a gasi spatii cīt mai potrivite pentru locuinte si sate. De-a lungul secolelor, principiile feng shui s-au extins ajungīnd sa cuprinda orice are de-a face cu o locatie oarecare. Filosofia feng shui spune ca toate lucrurile din jurul nostru poseda o energie vitala, care circula īn interiorul spatiului īn care traim si care ne influenteaza viata. Daca te īnconjori cu mobila colturoasa si veche a parintilor tai, te pregatesti pentru un viitor gri. Īnconjoara-te de lucruri frumoase, colorate si confortabile, si vei simti cum mediul īn care traiesti te sustine cu energie īn tot ceea ce faci. Plantele de apartament sīnt foarte importante īn filosofia feng shui, pentru ca ne leaga de lumea naturala si contin foarta multa energie benefica. O casa fara plante poate crea un usor disconfort pentru ca ne vom simti īnstrainati de lumea īnconjuratoare.
In Feng Shui, plantele genereaza propriul lor camp de energie ch'i, creaza o atmosfera mai proaspata si ajuta la compensarea elementelor moarte din casa, cum ar fi plasticul si alte substante sintetice. Asezati plantele langa instalatii electice pentru a contracara energia chi negativa pe care acestea o degaja.
Ch'i este unul din factorii determinanti ai feng shui, reprezentand forta universala care se afla in si se degaja din tot ceea ce este viu. Cat priveste Yin si Yang, simbolul taoist al universului redat prin doua lacrimi asemanatoare prinse intr-un cerc, acesta reprezinta doua contraste care nu ar putea exista niciodata unul fara celalalt.
Diferitele plante vor avea efecte variate, in functie de forma lor generala, de forma frunzelor si florilor si de culoarea lor. Plantele cu frunze ascutite, de exemplu, cum este crinul pacii - Spathiphyllum este mai degraba yang si ajuta la miscarea mai rapida a energiei ch'i. Plantele cu tepi, cum sunt cactusii, atrag energia focului, pe cand cele taratoare, ca Selaginella, produc energia pamantului; plantele cu frunze mici, rotunde, atrag energia metalului, iar plantele atarnatoare, cum este iedera, atrag energia apei..
Cu frunzele ei mari, atarnatoare ale plantei Monstera deliciosa este considerata a fi
yin si este deci o specie perfecta pentru zonele carora trebuie sa li se restaureze calmul si pacea, mai ales cele din sud, sud-est si nord-est.
O alta planta yin este bine-cunoscuta planta paianjen, Chlorophytum comosum, ideala pentru zonele din nord.
.
O planta tipica
yang /este Dracaena marginata, care poate fi plasata in coltul camerei pentru a stimuta energia ch'i; ea combina doua elemente, lemnul si focul, prin forma sa dreapta si frunzele lungi, cu varfuri ascutite.
.
Īn functie de culoarea si forma lor, florile vor mari cantitatea de energie chi īn anumite zone particulare. Iata proprietatile cītorva flori care se folosesc de obicei īn glastre:
.
Laleaua - poarta energia metalului; lalelele rosii creeaza o atmosfera romantica, iar cele roz aduc placere.
.
Iris - este asociat cu vitalitatea, pasiunea si energia libera.
.
Floarea soarelui - are energia focului si o deosebit de mare putere de a stabiliza energiile.
.
Garoafa - cele roz si rosii maresc gradul de romantism si placere, pe cīnd cele albe dau demnitate si serenitate.
.
Anemona - este asociata cu energia metalului; cele rosii, asezate īntr-o baie orientata spre sud, ajuta la mentinerea energiei chi.
.
Narcisa - cele albe aduc liniste daca sīnt plasate īnspre nord, demnitate īnspre nord-vest si motivatie si vointa īnspre nord-est.
.
Mimosa - cu abundenta de flori mici, asemanatoare mingiilor, mimosa creste energia chi, daca planta este plasata īn centrul casei.
.
Crinul - florile, care au vīrfurile orientate īn jos dau un sentiment de stabilitate si pot fi folosite pentru a aduce liniste īntr-o zona mult prea agitata a casei.
.
Trandafirii - cei rosii cresc energia chi īn ceea ce priveste romantismul si personalitatea, mai ales daca sīnt plasati īn partea de vest a casei.
.
Pentru a plasa īn zonele corespunzatoare culorile, simbolurile, numerele si elementele, tineti cont de ghidul urmator:
.
NORD: creativitate, dezvoltare personala, idei noi, inspiratie, cariera, muzica, arta. Folositi elemente de apa. Loc bun pentru: iaz, piscina, jacuzzi, magazie pentru instrumente de gradinarit din metal. Forme: ondulate, curbe. Evitati: elemente din piatra, lut pamīnt
.
NORD-EST: cunoastere, īntelepciune, meditatie/lectura, dezvoltare interioara, spirituala si intelectuala, natura. Folositi elemente de pamīnt. Loc bun pentru: banci de piatra, amenajarea unei gradini cu pietre, depozitarea echipamentului pentru reparatii, amplasarea de bolovani sau pietre, statui, caramida, orice obiect facut din pamīnt. Forme: suprafete joase si plate. Evitati: plantele si copacii.
.
EST: viata noua, plante noi, renastere si īntinerire, armonie, sanatate, viata de familie, nutritie, īnsanatosire. Folositi elemente de lemn. Loc bun pentru: plantarea pomilor fructiferi si nu numai, a plantelor medicinale, amenajarea unor spatii de joaca, sauna, efectuarea de exercitii tai chi. Forme: coloane, cilindrice. Evitati: accesorii, unelte si mobilier de gradina din metal, flori albe.
.
SUD-EST: bogatie, abundenta, posesii materiale, comunicare. Folositi: elemente de lemn. Loc bun pentru: cultivarea plantelor si a florilor sau cresterea pestilor. Forme: cilindrice, stīlpi, coloane sau colonade. Evitati: accesorii, unelte si mobilier de gradina din metal, flori albe
.
SUD: oportunitati, vise, aspiratii, premii, faima, recunoastere, realizari, fericire, longevitate, festivitati. Folositi elemente de foc. Loc bun pentru: gratar, foc, arderea frunzelor uscate, plantarea pomilor si a florilor. Forme: ascutite, triunghiulare. Evitati: elementele de apa cum ar fi iazurile, cascadele sau fīntīnile.
.
SUD-VEST: casatorie, iubire, maternitate, dragoste, relatii, parteneriat. Folositi elemente de pamīnt. Loc bun pentru: amenajarea unui loc de luat cina, terenuri de sport. Forme: suprafete joase, plate. Evitati: mobilierul de lemn pentru terase, chioscurile de gradina, gardurile si portile, culoarea verde.
.
VEST: copii, creativitate, recolta, socializare si distractie. Folositi elemente de metal. Loc bun pentru: amenajarea unui spatiu de recreere, bar, locul de joaca al copiilor, loc bun pentru odihna, convalescenta, plaja. Forme: cercuri si arce de cerc. Evitati: gratare de barbeque, piramide, flori rosii.
.
NORD-VEST: comert, interese din afara casei, calatorii internationale, paternitate, mentori si binefacatori, oameni care ajuta, suporteri. Folositi elemente din metal. Loc bun pentru: statuete ale unor zeitati, īngeri, heruvimi, animale, siraguri cu clopotei. Forme: cercuri si arcuri de cerc. Evitati: gratare de barbeque, piramide, flori rosii.
.
Secrete feng shui:
.
In timp ce uzi plantele si florile, vizualizeaza-le cat mai mari, puternice, inflorite si sanatoase. Fiecare strop de apa le face mai vibrante. Imagineaza-ti ca fiecare frunza a unei plante reprezinta o hartie de 100 euro. Vei fi uimita sa constati ca banii nu vor intarzia sa apara. Evident, trebuie sa-i acorzi toata ingrijirea, tandretea si iubirea ta.
.
Da-le un nume. Boteaza-le! Se vor simti deosebit de iubite si iti vor multumi pentru grija pe care le-o porti, crescand mari si frumoase.
Priveste un copil! Ai sa observi ca el vorbeste cu florile. S-ar putea ca uneia sa-i zica pe nume atunci cand trece pe langa ea si sa o intrebe ce mai face.
.
Da-i fiecarei flori cate un scop. Pe una fa-o responsabila pentru atragerea sanatatii, pe alta pentru aducerea prosperitatii in casa, pe una pentru sporirea norocului tau in cariera, pe alta pentru armonie in familie, iar pe alta pentru atragerea faimei si recunoasterii sociale, a unei bune reputatii si a recunoasterii muncii depuse.